arweave-web1.png
2022-01-16
By kate

Arweave ir Web 3.0 ar Web 1.0 Filozofiju

Translated by Minxzs

Original by Xylophone

Oriģinālā web versija bija visatļaujoša utopija ar lietotāju kontroli, maksimālu eksperimetēšanu un veselīgu decentralizāciju. “Tas ir web, nevis hierarhija”, tā Tims Bernerss-Lī (Tim Berners-Lee), web izgudrotājs, rakstīja 2000. gadā.

Agro laiku web (web 1.0) atbilda šim aprakstam – tie bija personīgo saitu, informācijas krātuvju, failu dalīšanās serveru un ziņojumu dēļu Mežonīgie Rietumi, veidoti, lai nepadotos cenzūrai un bez centrāla nobrukšanas punkta. 

Divdesmit gadus vēlāk, vien dažas cloud hostinga kompānijas vada lielu daļu web un servisu. Šie lielie servisi, kā Facebook, Amazon un Netflix, ir atbildīgi arī par lielu daļu pasaules lietošanas jaudu (traffic).

Tas nav tas, ko web pionieri būtu vēlējušies, un tas nav tas, ko grib lietotāji – bet Arweave, izmantojot web 3.0 infrastruktūru, var atjaunot daļu no pazudušajiem web 1.0 ideāliem. 

“Ja kāds cenšas monopolizēt web – piemēram, uzspiežot tīkla protokolus ar īpašumtiesībām – viņiem jāgatavojas cīņai”

2000. gadā Berness-Lī nevarēja paredzēt, ka lietotājiem nedraudzīgi un nesadarbībspējīgi būs tieši sociālie (social protocols), nevis tīkla protokoli.

Ar mērķi – “definēt protokolus veidos, kas neierobežo normatīvus un likumus, kuri pārvalda cilvēku savstarpējo saskarsmi. Mēs nodefinējam mehānismus, nevis politiku”. Vai izklausās pazīstami?

Web2 būvēja tvertnes (silos), lai noturētu lietotājus savā ekosistēmā. Medium turēja lietotāju saturu uz saviem serveriem un domēna, lai viss būtu rokas stiepiena attālumā, kad pienāks laiks monetizēšanai. Twitter lēnām noslēdza pieeju savam API, padarot būvēšanu uz platformas pamatiem un “nesankcionētas” darbības ar aplikāciju grūtākas.

Platformas pārtapa par publikācijām ar administratoriem, kuri izliekas par rediģētājiem un taisnības kuratoriem. Web2 nodefinēja politiku pa virsu mehānismiem, līdzpaņemtiem no Web1. 

Ir pagājuši 20 gadi, bet tagad mēs redzam to, ko Bernerss-Lī paredzēja – 2021. ir pirmais gads, kad dominējošie web2 spēlētāji, kā Facebook un Twitter, redz lejupslīdošu lietotāju līkni, neskatoties uz to, ka vairāk lietotāju kopumā izmanto internetu. 

Tas varētu nebūt tāpēc, ka palikuši bez tiesībām, lietotāji dodas uz web3, bet web3 alternatīvas tiek paralēli veidotas, gaidot īsto laiku produktu tirgum, kā arī tīkla (network) efektu, lai katalizētu pievilkšanās faktoram no crypto valūtas izplatītākas pārņemšanas un web2 grūdiena spiest uz peļņu, pārņemt kontroli un atvienoties no web oriģinālajiem ideāliem. 

Kontrole pār domēna nosaukumiem, kontrole pār identitāti

“Domēna nosaukums […] rets, neaizvietojams resurss [nepieciešams, lai] primāri piederētu cilvēkiem kopumā. […] pamata noteikums Internetā ir, lai decentralizācija padarītu centrālu valdību par nevajadzīgu” – Tims Bernerss-Lī.

Decentralizācija bija web dizaina izvēle, bet piekļuvi kodola identitātes slānim (core identity layer) ierobežoja peļņas gūšanas centralizētas organizācijas bez jebkādas atbildības. Web2 identitātes slānis – e-pastu adreses un lietotājvārdi (social handles) – gāja to pašu ceļu.

Atnākot web3, NFTs atkal dod lietotajiem kontroli. Pirms NFT – digitālo labumu īpašumtiesību pierādīšana (proof-of-ownership) vai pat fiziskās lietas paļāvās uz starpnieku – kādu, kas pārbauda ierakstus un apstiprina, ka tu esi likumiskais īpašnieks, vienalga vai tā būtu māja vai zelts. Tagad starpnieks ir mūžīgs, uzticams ledger (sava veida saraksts vai rekords) – kods, kuram nav interese vai spēja apstrīdēt, vai cenzēt īpašuma ierakstus. 

MyMail izstrādā e-pasta identitātes kā NFT, un decent.land ir izveidojuši Arweave Name Service (ANS) protokolu, kurš darbojas kā kopīga identiāte starp vairākām permaweb dApps (decentralizētām aplikācijām). Arweave ir lieterīgs bāzes slānī, identitātes slānī un līgumu slānī. 

Arweave piedāvā vairākus web 3.0 slāņus

Arweave ir paralēls web. Dati ir bez ierobežojumiem pieejami dažādām aplikācijām. Datu noturība un pārbaudāmība padara satura dzēšanu un cenzēšanu neiespējamu no adminu puses, visa aktivitāte ir iemūžināta atklātībā.

Pat tikai ar atvērtības (openness) funkciju, šis modelis jau ir tuvāk oriģinālajai web versijai nekā tas, ko mēs izmantojam šobrīd. Pievienojot lietotāju kontrolētu ekonomiju un finansiāli stimulējot pozitīvu mijiedarbību – tas operatoriem padara to finansiāli dzīvotspējīgu un nerada iemeslu, lai ļaunprātīgi izmantotu lietotājus. 

Vairāk kā tikai atvērts informācijas tirgus, Arweave ir glabātuves slānis jebkuriem failiem no jebkuras ķēdes (chain). Solana atbalsta NFTs, Polygon un Ethereum paļaujas uz Arweave, lai glabātu metadatus un aktīvus. Ķēdes pašas Arweave glabā vēsturi, lai atvieglotu nodes un, lai dati būtu brīvāk pieejami par zemāku cenu. Cenzūras pretestību iemiesojošie front ends tādām aplikācijām kā Uniswap un Synthetix glabā datus (host) mūžīgi uz Arweave. 

Tas, kas atļauj web 3.0 dApps (decentralizētām aplikācijām) uzplaukt ir tas, ka to vērtība nav atkarīga no lietotāju izmantošanas, bet gan profit-sharing tokens (PST – akciju žetoni). Arweave profit-sharing communities (PSC – akciju sabiedrības) projekti, kā ArDrive un Verto, parasti iekasē mazu daļu AR par katru transakciju un izdala to uz akciju turētājiem. Jo labāk projekts vedas, jo lielāka spekulatīvā PST vērtība. Projekti pārtop no tādiem, kas paļaujas uz lietotāju ekspluatēšanu, par tādiem, kas aug vērtībā un resursos, dodot lietotājiem līdzdalības iespējas projektos. 

Lielākā daļa blockchains (ķēžu) nav veidotas glabāšanai, bet web tas ir ļoti nepieciešams. Kolīdz mēs redzēsim lielāku web 3.0 aplikāciju pārņemšanu un web 3.0 filozofijas akceptēšanu, centralizētie kontroles punkti un nobrukšana sāks izzust. Mēs dodamies pretim jaunam web – tādam, kas ir tuvāk uptopiskajām web 1.0 vērtībām, bet ar dinamiku, kas dod vēl vairāk dalības atpakaļ lietotājiem. 


Join our
Telegram / Discord / Twitter / LV Twitter

Tagged with In web3

kate

Kate is a journalist and editor for Arweave News.

Sign up for newsletter

Sign up here to get the latest news and updates delivered directly to your inbox.